Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Цікава інформаційна довідка від архівного відділу районної військової адміністрації: «Про архівні установи Чернівецького району»

Дата: 22.12.2023 12:18
Кількість переглядів: 65

Фото без описуЖиттєдіяльність Чернівецького району , що охоплює наукові, організаційні, правові та інші питання функціонування юридичних і фізичних осіб, пов`язаних із нагромадженням, обліком, зберіганням та використанням архівних документів забезпечується місцевими архівними установами.

📍На території Чернівецького району згідно розпорядження Чернівецької районної державної адміністрації від 02.03.2021 №2-р «Про затвердження  структури Чернівецької районної державної адміністрації» утворено архівний відділ райдержадміністрації, до складу якого входять 6 віддалених робочих місць за місцем розташуванням адміністративних центрів колишніх районів. На державному зберіганні перебуває 974 фонди (установи) загальною кількістю 193 тис. 58 справ. В архіві забезпечено облік і належне зберігання документів, використання  відомостей, що в них містяться за період з 1944 року по даний час. За 2023 рік до архіву звернулося 4тис. 420  громадян та 120 юридичних осіб, які отримали архівні довідки, витяги та копії за запитуваними відомостями.

​В архіві можна отримати дані про надання земельних ділянок у власність, припис до господарства, визнання головою двору, встановлення факту усиновлення, оформлення паїв, прийом та звільнення з роботи у колективних господарствах, привласнення та перейменування назв вулиць населених пунктів та інше. Також працівники архіву надають методико-практичну допомогу установам та організаціям району з питань ведення діловодства. Зокрема, складання інструкцій з діловодства, положень про архівні підрозділи установ та їх експертні комісії, номенклатур справ, описів справ, актів про виділення справ до знищення, історичних довідок. В архіві можна працювати з документами в читальному залі з метою наведення пошукових даних. Послуги архіву надаються на безоплатній основі.

 

​☝🏻Поряд з місцевою державною архівною установою на території району функціонують 5 трудових архівів у м.Герца, смт.Глибока, м.Кіцмань, м.Заставна, м.Новоселиця. Саме в цих установах громадяни можуть отримати дані з  питань підтвердження трудового стажу в ліквідованих установах, розмір нарахованої заробітної плати для нарахування чи перерахунку пенсій, реорганізації та змін у назвах установ, дані з особових справ працівників ліквідованих державних організацій. Архівні справи охоплюють період  з 1940-х років по 2021 рік.

🤔При потребі може бути надана рекомендація звернутися до Державного архіву Чернівецької області м.Чернівці. Він є скарбницею, яка містить безцінні документи з історії нашої області, а також з історії Австрії, Румунії, Молдови та інших країн Європи. Найдавніші документи архіву відносяться до ХУ-ХVІІІ ст., коли Буковина входила до Молдавського князівства. Це грамоти молдавських господарів та воєвод про право власності монастирів та приватних осіб на маєтки, землю, пасовиська,  документи про затвердження угод купівлі-продажу майна, діяльність церков на Буковині, грамоти на визнання дворянських титулів… Документи - рукописні оригінали і копії на старомолдавській та старослов`янських мовах з перекладом німецькою, румунською мовами. Дані про склад та хронологічні рамки документів обласного архіву можна отримати на їх офіційному сайті.

 

​📜Архівні документи відображають історію духовного і матеріального життя українського народу та інших народів, мають культурну цінність і є надбанням української нації. Громадяни України мають право користуватися документами Національного архівного фонду або їх копіями на підставі особистої заяви і документа, що посвідчує особу. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами доступу до документів. 

Доступ до документів, що містять державну таємницю або іншу інформацію з обмеженим доступом, може бути обмежено виключно до законодавчих нормативних актів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь