Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У МОЗ оголосили про початок загальнонаціональної кампанії з вакцинації дітей проти кору

Дата: 21.07.2023 08:37
Кількість переглядів: 128

Фото без опису17 липня в Україні стартувала загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору. Вона передбачена для тих маленьких українців і українок, які з різних причин пропустили планове щеплення за Національним календарем.

Про це на брифінгу в медіацентрі “Україна – Укрінформ” повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Через повномасштабну війну щонайменше 260 тисяч дітей віком від 2 до 17 років вчасно не пройшли вакцинацію, а тому наразі в Україні є серйозний ризик виникнення спалаху кору.

Як пояснив на брифінгу імунолог, голова НТГЕІ Федір Лапій, проведення вакцинації не просто так відбувається саме влітку, адже з поверненням дітей у школи та дитсадки, зростають ризики передачі інфекційних, вірусних захворювань.

“Тому для уряду зараз важливо, щоб протягом літнього періоду, до 1 вересня 2023 року, поки діти не пішли до школи, вони отримали вакцину”, – зазначив Ігор Кузін.

За інформацією МОЗ, на регіональних рівнях оновили холодильне обладнання для зберігання понад 300 тисяч доз вакцин, а медпрацівники, які будуть проводити щеплення, пройшли відповідне навчання.

Громадяни зможуть пройти безплатну вакцинацію в медзакладах і центрах вакцинації, які були задіяні під час коронавірусу. А мобільні бригади проводитимуть її в закладах освіти і серед внутрішньо переміщених осіб.

Українцям варто серйозно поставитися до питання щеплень, адже, за словами головного держсанлікаря, з 10 невакцинованих дітей 8-9 захворіють.

"В області, як і загалом по країні, маємо недостатній рівень охоплення профілактичними щепленнями проти кору. Як показує досвід, така ситуація може стати причиною спалаху кору під завершення 2023-го, або впродовж 2024 року. Щоб мінімізувати ці ризики на державному рівні було прийнято рішення провести catch-up кампанію з вакцинації", - зазначив головний державний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук.

Своєю чергою начальниця відділу імунопрофілактики ДУ "Івано-франківський ОЦКПХ МОЗ" Марта Локатир розповіла, що вакцина уже є в медзакладах області.

"Івано-Франківській області надано 36 060 доз вакцини. Пройти імунізацію діти мають у віці 1 та 6 років. Дітям, старшим 6 років, які не мають жодного щеплення, рекомендовано ввести дві дози вакцини з інтервалом між ними не менше 1 місяця. У першу чергу щеплення потребують діти з бронхіальною астмою, цукровим діабетом, муковісцидозом, онкологією, серцево-судинними та іншими хронічними захворюваннями", - розповіла медик.

Проведення вакцинації планується у пунктах щеплення закладів охорони здоров’я, у центрах вакцинації населення і мобільними бригадами.

"На сьогодні спалаху як такого немає, але він прогнозується кожні 5-6 років. Востаннє спалах кору був у 2018 році. Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак, якщо щеплення не було, заразитися може і дорослий. Перші тривожні ознаки недуги: людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являються нежить та кашель, а також підвищується температура тіла. Вірус кору небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще більш небезпечними за саму недугу. Інфекція сильно знижує імунітет, організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції", - акцентувала експерт з питань дитячої імунології ДОЗ Галина Бенько.

Варто відзначити, що вірус дуже швидко поширюється – він передається при розмові, кашлі, чханні чи будь-якому тісному контакті з хворим. Як тільки у людини з’являються перші ознаки вірусу, вона вже поширює інфекцію. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь