Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Психологічна допомога дітям – як отримати безоплатні послуги під час війни

Дата: 02.06.2023 10:10
Кількість переглядів: 83

Як би ми не намагалися сьогодні захистити наших дітей від жахіть воєнного часу, війна все одно матиме вплив на їхній стан – як фізичний, так і психічний. 

МОЗ розповідає, як і де можна отримати безоплатні послуги з охорони психічного здоровʼя маленьких українців.

МАРШРУТ ПАЦІЄНТА В СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВʼЯ

МОЗ спрямовує зусилля на те, щоби попри воєнні дії нашим маленьким громадянам була доступна своєчасна та якісна медична допомога та медична реабілітація.

Нині у системі охорони здоров’я працюють 265 дитячих лікарів-психіатрів та 742 психологи. По всій Україні діє 96 закладів з надання психіатричної допомоги дітям за пакетом медичних гарантій «Стаціонарна психіатрична допомога дорослим та дітям». 

Отримати послуги з охорони психічного здоровʼя можна безоплатно – за Програмою медгарантій (ПМГ). Пакети, за якими надається психологічна та психіатрична допомога:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах.
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.

Загалом у 16 пакетах ПМГ є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт.

Для того, щоби звернутися до психолога чи психіатра направлення не потрібне. Знайти найближчий до вас медзаклад, де працює потрібний спеціаліст, і записатися на прийом можна через контакт-центр Національної служби здоровʼя України за номером телефона 16-77.

ДОДАТКОВИЙ РЕСУРС З ОХОРОНИ ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВʼЯ

Звісно, в теперішніх умовах підготовлених фахівців у сфері охорони психічного здоровʼя, які були на момент повномасштабного вторгнення, зараз недостатньо. Тож для підсилення «армії» психологів МОЗ разом із партнерами впроваджує навчання* для медперсоналу первинної ланки медичної допомоги, зокрема й для педіатрів. Лише з початку цього року майже 2 000 педіатрів (лікарі-педіатри та дільничні лікарі-педіатри), а також 66 інших дитячих лікарів (серед яких: хірурги, ендокринологи, гастроентерологи, гематологи, анестезіологи тощо) пройшли онлайн-курс «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Прикметно, що його програма була розширена модулем щодо психічного здоров’я дітей, тож слухачі мали змогу отримати необхідні знання для допомоги маленьким пацієнтам. Ще 116 педіатрів пройшли офлайн-навчання.

Завдяки отриманим знанням педіатри можуть, зокрема, надавати базові послуги з психічного здоров’я, проводити скринінг на наявність психічних розладів та, за необхідності, перескеровувати пацієнтів або ж надавати їм супровід самостійно, на первинному рівні меддопомоги.

Також для надання допомоги у громадах дорослим та дітям з тяжкими психічними розладами впроваджено пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». 

Наразі функціонує 63 команди, які надають психіатричну та реабілітаційну допомогу дорослим та дітям з тяжкими психічними розладами за місцем проживання у громаді, і мають на меті запобігання потрапляння дитини до стаціонару.

КУДИ ЩЕ ЗВЕРТАТИСЯ ПО ДОПОМОГУ: ЛІНІЇ ПІДТРИМКИ ТА КОРИСНІ РЕСУРСИ

Якщо ваша дитина потребує психологічної допомоги, а звернутися до фахівця офлайн немає можливості, – скористайтеся контактами психологічної підтримки:

  • Лінія Національної психологічної асоціації – 0 800 100 102 (з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безоплатні), https://www.npa-ua.org. Телефони для звʼязку з-за кордону доступні тут 
  • Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine – 7333 (цілодобово)
  • «Поруч» – спільний проєкт МОН України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ «Волонтер» – poruch.me
  • Teenergizer – teenergizer.org/consultations
  • Гуманітарна місія «Проліска» – proliska.org/pro-gumanitarnu-misiju
  • Національна дитяча «гаряча лінія» – 116111, 0 800 500 225
  • Ветеранський простір надає психологічну допомогу дітям, які переживають наслідки обстрілів або чиї родичі перебувають на фронті – https://www.facebook.com/vtprostir 
  • «Перемога» – Telegram-канал психологічної підтримки для осіб з 8 до 22 років – https://t.me/+U83C2OkswW5mYzky
  • БО «Голоси дітей» – безоплатна психологічна допомога для дітей і батьків – 0 800 210 106 (безоплатно в межах України), +38 099 198 57 95 (з 9 до 20 години), voices.org.ua
  • «Не дрібниці» – безоплатний сервіс психологічної підтримки підлітків www.notrivia.com.ua

Ми точно знаємо, що українські діти матимуть фантастичне майбутнє, а разом з ними його матиме й Україна. Дбаймо про наших дітей – вони зроблять світ кращим! 

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.

moz.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь