Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Безбар’єрність – це… …коли чоловік у декреті, дружина на роботі. І навпаки».

Дата: 22.05.2023 15:43
Кількість переглядів: 165

Фото без опису

Ця ілюстрація із циклу «Безбар’єрність – це» для «Довідника безбар’єрності» (https://bf.in.ua) мало-помалу входить у нашу реальність ⬇️

Два роки тому чоловіки та жінки отримали рівні права на декретну відпустку, відповідний закон підписав Президент України.

Відтоді батько має рівноцінне з матір'ю право на відпустку для догляду за дитиною до 3 років, а також може піти у одноразову додаткову оплачувану відпустку терміном до 2 тижнів одразу після народження малюка.

📍 Станом на сьогодні у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41854), який дозволятиме майбутнім мамам самостійно визначати, як розподілити гарантовану законодавством відпустку у зв'язку із вагітністю та пологами. Що це дає для жінки?

Свободу вибору, до якого моменту вона може працювати 💼

Зараз із сумарних 126 днів оплачуваної відпустки 70 днів жінці надається до пологів, 56 – після (якщо двоє і більше дітей або мали місце ускладнення при пологах – то 70 днів).

Законопроєктом пропонується, що жінка може використати 70 «допологових» днів відпустки так, як зручно їй (якщо для цього немає медичних протипоказань). Наприклад, взяти з них лише 20 днів до пологів, а решта 50 – зберігатимуться за нею та можуть бути використані після пологів (починаючи з дня пологів). І тоді після пологів можна буде використати 50+56 = 106 днів оплачуваної відпустки.

У будь-якому разі загальна тривалість такої відпустки не може перевищувати 126 календарних днів (140 календарних, якщо народилося двоє і більше дітей або мали місце ускладнення при пологах).

Безбар'єрність


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь