Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Гаага стає справжнім хабом справедливості для всіх, хто постраждав від агресії та інших міжнародних злочинів – виступ Президента України в парламенті Нідерландів

Дата: 05.05.2023 09:29
Кількість переглядів: 115

Пані та панове!

Для мене честь – звертатися сьогодні до вас, представників і представниць обох палат парламенту Нідерландів, голів комітетів парламенту, до вас, шановні спікери Палати представників і Сенату Генеральних Штатів.

Коли демократія справжня та має стійку й тривалу традицію в країні, парламент є серцем такої країни. Я впевнений, що серце Нідерландів відчує, чого прагнуть серця українців.

Минув рік від моменту, коли я звертався – дякую за цю можливість – вперше до парламенту й народу Нідерландів. У 36-й день повномасштабної війни я говорив, чому варто об’єднатися нам із вами та всім європейцям, усьому світу. Об’єднатися для захисту свободи та прав людини.

Тоді, рік тому, я говорив, що цю війну не можна пробачити. Жоден зі злочинів, скоєних Росією. Говорив, що в Гаазі точно знають, як притягти до відповідальності усіх російських убивць і катів.

Сьогодні настав час подякувати вам, вашій великій країні й вашому лідерству. Я вдячний вам за те, що ми досягли найбільшої єдності у Європі, про яку десятиліттями лише мріяли. І цього не сталося б без Нідерландів, без вашого лідерства.

Я вдячний вам, що те, що ви цінуєте, ви й допомагаєте захищати. Нідерланди захищають свободу, захищають верховенство права, захищають демократію, захищають Європу і наш із вами спосіб життя. Життя вільних людей. Але вільних не через неволю для когось іншого, а завдяки людським правам і повазі для всіх. Ось це – наша Європа.

Жодному агресору тепер не спаде на думку, що він нібито може спалити у вогні агресії цінності нашої з вами Європи. Росії здавалося, що Європа слабка. Що ж, тепер Росія не знає, що придумати, аби приховати свою слабкість.

Я вдячний вам за те, що Гаага – місто, яке у світу асоціюється з міжнародним правом, – стає справжнім хабом справедливості. Справедливості для всіх, хто постраждав від агресії та інших міжнародних злочинів.

Ось це – рік нашої з вами співпраці.

Я тут, щоб подякувати всім у Нідерландах. Від парламенту й до найменшої громади. Від Його Величності Короля та королівської родини й до кожного громадянина Нідерландів. Від уряду до кожної родини, яка допомогла нам – моя глибока вдячність за це - прийняла українців, які знайшли прихисток у вашій країні. Дякую вам! Разом ми справді робимо життя захищеним.

Пані та панове!

Було б логічно тепер визначити інші речі, щодо яких зможемо підбити підсумки за рік. Речі, важливі як для України, так і для усієї Європи та кожного у світі, хто цінує свободу й життя так само, як ми з вами.

Три пункти. Перший. Українці об’єднані прагненням перемоги. Але це не лише наше бажання відвоювати своє. І ми точно не хочемо взяти чуже. Ми хочемо знищити підлість, із якою прийшла держава-терорист.

Підлість, коли російські протикорабельні ракети б’ють по звичайних торговельних центрах. Це було вчора й позавчора. І кожного тижня ми бачимо подібні жахливі трагедії. Підлість, коли держава-терорист ставить за мету залишити сусідній народ взимку у тотальному блекауті. Підлість, коли Росія окуповує атомну станцію, ставить на її території ракетні системи залпового вогню й під прикриттям атомних реакторів обстрілює сусідні міста.

Уся ця концентрована підлість повинна програти разом із Росією. І коли синьо-жовтий український прапор повертатиметься на окуповану Росією територію, паралельно із цим держава-терорист повинна відчувати, що світ гидує навіть просто перетинатися з Росією і російським.

Санкції – так. Ізоляція Росії – так. Тиск на громадян Росії, щоб вони шукали, як змінити режим у своїй країні, – так. Вироки за терор – так. Універсальні норми для всіх юрисдикцій, щоб конфіскувати російські активи й використати їх для компенсації збитків від агресії, – так.

Маємо досягти цього максимально, щоб швидше наблизити спільний мир.

Другий пункт. Улітку цього року Європа матиме історичну можливість раз і назавжди перекрити кисень російському реваншизму. Липневий саміт НАТО – це той час і формат, який дає змогу усунути безпекову невизначеність у Європі.

Чи можете ви уявити, що якась частина вашої країни, припустимо, Ейндховен чи Гронінген, можуть бути поза межами спільного безпекового й правового простору Нідерландів? У «сірій зоні», яка привертатиме увагу міжнародних злочинців. Це неможливо, це абсурдно.

І так само неможливо й абсурдно – залишати Україну поза межами безпекового й правового простору нашої спільної батьківщини – Європи.

Україна має отримати рішення щодо алгоритму приєднання до Альянсу. Зрозуміло, що не можемо вступити в НАТО, поки триває війна. Але усунути безпекову невизначеність можна й треба зараз – це політичне рішення. Росія має побачити, що безпека України неминуче буде гарантована, щоб почати усвідомлювати себе, Росію, лише у власних кордонах.

Закликаю Нідерланди ухвалити це стратегічно важливе для безпеки Європи рішення! Рішення щодо України й НАТО.

І третій пункт. Оборона – це люди. Люди, які мають зброю. Що потужніша зброя й далекобійніший вогонь, то більше життів рятується від щоденних ворожих ударів. Цінувати життя та зберігати оборонні табу між союзниками, які повинні захищати життя, – це очевидна суперечність.

Тож що довше зберігаються табу щодо зброї, то більше наших воїнів віддають життя, щоб витягнути оборону, коли зброя недостатньо потужна чи далекобійна й коли винищувачі Росії ефективніші, ніж літаки захисників Європи.

Зараз усе це, на жаль, зберігається. Табу щодо зброї. Чи надовго? Залежить від усіх нас.

Пані та панове!

Пам’ятаємо лідерство Нідерландів в ініціюванні постачання PzH 2000 – дякуємо вам за це сміливе рішення, за Patriot та іншу зброю. Пам’ятаємо, що Нідерланди були першими, хто сказав, що F-16 – це не табу. Ваше лідерство справді дає результат. Тож забезпечмо разом нові!

Вірю, що під час наступного візиту – я вірю, що він відбудеться – я зможу вам так само лише дякувати, як роблю це сьогодні. Я вірю, що українці та всі європейці зможуть подякувати вам, зокрема, за наближення миру та за врятовані життя. Врятовані спільними діями, як ми вже це бачили.

Світла пам’ять усім чоловікам і жінкам, дітям і дорослим, чиї життя забрали війни! Слава кожному герою, який б’ється, щоб життя перемогло! Перемогло зараз!

Дякую за увагу і підтримку!

Слава Україні!

www.president.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь