Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Заява МЗС України до Всесвітнього дня свободи преси

Дата: 03.05.2023 14:10
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

Захист свободи слова, вільне вираження поглядів та створення сприятливого середовища для роботи журналістів завжди були невід'ємними складовими українського суспільства.

Ці принципи були фактично знищені Росією на тимчасово окупованих українських територіях після початку російської агресії в 2014 році. Повномасштабна війна, яку РФ розв’язала проти нашої держави у лютому 2022 році, супроводжується іще більш жорстокими репресіями проти незалежної журналістики.

За даними Інституту масової інформації, протягом чотирнадцяти місяців з початку вторгнення РФ скоїла понад 500 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

За рік і два місяці повномасштабної війни російські загарбники вбили понад п’ятдесят українських та іноземних журналістів, з них дев'ять безпосередньо під час здійснення редакційних завдань у зонах бойових дій.

Десятки регіональних редакцій на тимчасово окупованих територіях припинити роботу через російські обстріли, погрози, знищення будівель, неможливість проведення неупередженої журналістської діяльності.

Першим кроком держави-окупанта на захоплених територіях стала ізоляція їх від українського інформаційного простору, відключення сигналу радіо та телебачення, блокування роботи національних інтернет-операторів та мобільного трафіку.

Російські окупанти також скоюють вбивства та переслідування журналістів, обшуки в приміщеннях редакцій та фактичний примус припинити журналістську роботу. У списку злочинів РФ проти ЗМІ в Україні є також обстріли та захоплення телевеж, хакерські атаки на сайти інформаційних ресурсів.

Росія свідомо ізолює окуповані території від українського інформаційного простору, натомість запускає трансляцію своїх пропагандистських каналів, які дискредитують Українську державу та Сили оборони.

Катастрофічною є ситуація зі свободою слова в тимчасово окупованому Криму. Майже кожного місяця виносяться незаконні вироки кримським татарам, які перебувають у в'язницях на території РФ та на окупованому Кримському півострові, серед яких є громадянські журналісти. Цей феномен виник ще на початку незаконної окупації Криму, коли звичайні люди почали висвітлювати факти політичних переслідувань громадян України та стали об’єктом репресій з боку російської окупаційної адміністрації. Наразі 15 українських громадянських журналістів перебувають за ґратами за сфабрикованими звинуваченнями росіян.

Україна разом з міжнародними партнерами вживає заходи щодо боротьби з російською пропагандою та дезінформацією. Ці зусилля направленні, передусім, на припинення мовлення російських пропагандистських ресурсів за кордоном та розширення санкції проти російських ЗМІ та їхніх власників.

Закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на Росію через вбивства, тортури та переслідування журналістів, придушення розвитку вільного та безпечного середовища для роботи медіа на тимчасово окупованих українських територіях.

ЗМІ держави-агресора мають бути позбавлені права розповсюджувати фейки про війну, розв’язану РФ, не мати можливості приховувати наслідки атак по українській території, виправдовувати загибель цивільного населення та свідоме руйнування інфраструктури та культурних об’єктів України.

Ми також дякуємо всім українським та міжнародним журналістам, які щодня, ризикуючи власним життям, працюють у зонах бойових дій, аби донести правду про воєнні злочини РФ в Україні. Жоден злочин проти представників ЗМІ не повинен залишитися без належного розслідування, а його виконавці мають понести справедливе покарання.

mfa.gov.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь