Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 30.05.2022 14:12
Кількість переглядів: 292

Фото без описуНовації ЗУ №2260: Застосування фінансових санкцій щодо адміністрування ПДВ

Чи застосовуються фінансові санкції, у разі якщо платник не мав змоги правильно обраховувати податкові зобов’язання в декларації ПДВ за лютий – березень 2022 року?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Законом 2260 відновлено обов’язок платників податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, в частині дотримання термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН, подання податкової звітності, сплати податків.

Тобто платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цього закону (27.05.22року) за таких умов: реєстрація ПН чи РК до 15.07.2022 року; подання податкової звітності до 20.07.2022 року; сплати податків та зборів у строк не пізніше 31.07.2022 року.

Необхідно враховувати, що у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Перелік документів, які підтверджуватимуть неможливість виконання податкових обов'язків, встановлюватиметься Мінфіном.

Платники податків, у яких відновилась можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за умови реєстрації ПН чи РК, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

 

Порядок проведення податкових перевірок під час воєнного стану

Чи встановлено мораторій на проведення податкових перевірок, у тому числі фактичних, у період дії воєнного стану?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, на період дії воєнного стану податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім: фактичних перевірок; камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, та 215.3.2 прим. 1 та 215.3.3 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України; камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи.

 

Порядок подання звітності з єдиного внеску єдинниками 3 групи, які обрали єдиний податок у розмірі 2 відсотки

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  що ДПС України, з метою єдиного підходу з питань визначення обов’язку подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку третьої групи, яка використовує особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема відсоткову ставку єдиного податку у розмірі 2 відсотків доходу, надала роз’яснення.

Так, на період воєнного стану підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено пунктом 9.

Відповідно до підпункту 9.4 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування (далі – платник єдиного податку 2%), встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу.

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку 2% дорівнює календарному місяцю.

Сума податкового зобов'язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Підпунктом 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що платники єдиного податку 2 %, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду, крім окремих випадків.

Платники єдиного податку 2%, – при визначенні єдиного внеску подають звітність за звітний період – грудень, як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, в якій розраховують зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

З огляду на викладене Міністерством фінансів України відповідно до пункту 296,9 статті 296 глави 1 розділу XIV, підпунктів 9.4, 9.6, 9.7 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ наказом від 26.04.2022 №124 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в України (далі – декларація).

Форма декларації передбачає можливість подання в її складі, зокрема, Додатку 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 2).

Таким чином, при визначенні єдиного внеску, платники єдиного податку 2% в складі декларації за грудень подають Додаток 2, де в розрізі місяців податкового (звітного) року визначають базу нарахування та суму нарахованого єдиного внеску. При цьому строки подання для такої декларації встановлюються як для податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, тобто 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Подання декларації, що містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року, та яка не містить додаткових відміток щодо підстав включення Додатку 2 у зазначений період, суперечить вимогам ПКУ.

Водночас зазначаємо, що подання декларації, яка містить в своєму складі Додаток 2 за податковий (звітний) період, відмінний від грудня податкового (звітного) року допускається у разі:

призначення пенсії;

призначення матеріального забезпечення, страхових виплат;

державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У такому випадку платник єдиного податку 2% зобов'язаний заповнити такі додаткові відмітки в декларації та Додатку 2:

в кінцевій частині декларації, а саме в частині Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» подається поза межами звітного (податкового) періоду для призначення пенсії/матеріального забезпечення, страхових виплат» та в Додатку 2 в одному із полів розділу 5 «Тип форми», – у разі необхідності призначення пенсії або матеріального забезпечення, страхових виплат у вказаний період;

в Додатку 2 в розділі 6 – у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності у вказаний період.

Про це йдеться у листі ДПС України від 25.05.2022 №4183/7/99-00-24-03-01-07.

 

Які категорії платників звільняються від сплати земельного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, нормами ПКУ визначено, що від сплати земельного податку звільняються: особи з інвалідністю першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених вище, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Для користування пільгою необхідно до 01 травня поточного року подати письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги).

Отже, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, визначених п. 281.1 ст. 281 ПКУ звільняється від сплати земельного податку за умови подання нею Заяви про застосування пільги разом з документами, що посвідчують її право на пільгу (посвідчення особи з інвалідністю першої або другої групи, пенсійне посвідчення (за віком), посвідчення батьків багатодітної сім’ї (які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років), посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону № 3551, посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія)).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь