Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 26.05.2022 16:23
Кількість переглядів: 161

Фото без описуОнлайн спілкування: податкові перевірки та РРО

За підсумками діалогу з платниками, який відбувся 24 травня 2022 року, в рамках проведення тижня онлайн спілкування визнано, що серед найбільш запитуваних питання щодо проведення фактичних перевірок, використання РРО (ПРРО) та застосування штрафних санкцій за порушення законодавства, зокрема при продажу підакцизних товарів інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Чи встановлено мораторій на проведення податкових перевірок, у тому числі фактичних, у період дії воєнного стану?

На період дії воєнного стану податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім: фактичних перевірок; камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, та 215.3.2 прим. 1 та 215.3.3 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України; камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи.

Чи необхідно ФОП – платникам ЄП другої – четвертої груп застосовувати РРО та/або ПРРО у разі реалізації на території села селища пива?

Якщо фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої – четвертої груп здійснюють на території села, селища реалізацію пива то такі суб’єкти господарювання втрачають пільгу щодо можливості проводити розрахункові операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, оскільки здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а отже мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО на загальних підставах.

Яка відповідальність передбачена до СГ за реалізацію алкогольних напоїв, тютюнових виробів, на які відсутні документи (видаткові та товарно-транспортні накладні) на їх придбання?

Застосовується фінансова санкція у розмірі вартості товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Крім того, незабезпечення платником податків зберігання первинних документів протягом установлених строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. (ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 грн).

Також до керівників та інших посадових осіб такого суб’єкта господарювання застосовується адміністративна відповідальність передбачена ст. 163 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповіді на всі запитання за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/585290.html

 

Платникам податків Буковини надано понад 30,8 тис адмінпослуг

Про це розповідають у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Протягом січня – квітня 2022 року до територіальних Центрів обслуговування Чернівецької області за зверненнями платників надано понад 30813 адміністративних послуг.  У податковому відомстві деталізують, з них 11216 адміністративних послуг отримано в електронному вигляді та 19597  – безпосередньо в ЦОПах.

Слід нагадати, в області обслуговування платників здійснюють 13 Центрів, в яких надається комплекс адміністративних, консультативних та інформаційних послуг.

Платникам податків варто знати, що всі адміністративні та інші послуги надаються відповідно до вимог технологічних карток та нормативних документів, якими керуються фахівці податкової служби.

Варто врахувати, що представникам підприємництва та громадянам податкова служба пропонує зручний та сучасний дистанційний формат спілкування та звітування через Електронний кабінет. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС (http://tax.gov.ua).

Інформація про порядок надання адміністративних послуг, режими доступу до приміщень представлена на офіційному сайті відомства у розділі «Діяльність/Адміністративні послуги» https://cv.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/.

До відома! Режим роботи ЦОПів: понеділок-четвер центри працюють з 8.00 год. до 17.00 год., у п’ятницю з 8.00 год. до 15.45 год., обідня перерва з 12.00 год. до 12.45 год., вихідні дні – субота, неділя.

 

Роз'яснення Закону №1914-ІХ: Оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, щодо порядку оподаткування доходів отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції.

З 01.01.2022 до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;

особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

Проте слід пам’ятати, що такі доходи не підлягатимуть оподаткуванню за умови, якщо їх сума сукупно за рік не перевищуватиме 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Якщо сума отриманого доходу перевищить зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суму податку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь