Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 20.04.2022 09:16
Кількість переглядів: 150

Які перевірки здійснюються  у період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Чернівецькій області нагадує, що згідно з п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання) до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, показники яких сформовані на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених та зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій, за виключенням товарів (продукції), визначених підпунктами 215.3.1, 215.3.2, та 215.3.2 прим. 1 та 215.3.3 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.

Така камеральна перевірка податкової декларації або уточнюючого розрахунку може бути проведена протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання;

камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи;

фактичних перевірок.

При виявленні порушень законодавства за результатами проведення перевірок передбачених п. п. 69.2 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, до платників податків застосовується відповідальність згідно із ПКУ, законами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, а вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) у такому випадку не застосовуються, у т.ч. і положення п.п.112.8.9 п.112.8. ст.112 ПКУ.

 

Запитання – відповідь: З якої дати рахується обсяг доходу не більше ніж 10 млрд грн з 01.01.2022 чи з дати переходу на ЄП третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до підпункту 9.2 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

Враховуючи зазначене, оскільки календарним роком є проміжок часу з 1 січня по 31 грудня, суб’єкти господарювання повинні обраховувати обсяг доходу, який не повинен перевищувати 10 млрд грн за період з 01 січня 2022 року по 31 грудня 2022 року (включаючи дохід, отриманий за І квартал 2022 року).

 

Декларування – 2022: буковинці подали 838 декларацій про майновий стан

Інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області. Впродовж першого кварталу цього року 838 буковинців подали податкові декларації про майновий стан і доходи. Із загальної кількості декларацій 423 подали громадяни, виявили бажання реалізувати своє право на податкову знижку.

В цілому, сума задекларованих доходів склала 148,9 млн грн, до сплати нараховано 1,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та військового збору – 0,3 млн гривень.

Серед задекларованих доходів – іноземні доходи (відзвітували 2 громадянина), інвестиційні доходи (5 буковинців), доходи у вигляді  успадкованого чи отриманого в дарунок майна (105 громадян), доходи отримані від продажу сільськогосподарської продукції (73 декларації).

Крім того, в області серед декларантів є 6 громадян, які задекларували доходи, що перевищили 1 млн грн.

Що стосується податкової знижки, то сума ПДФО, яка підлягає поверненню громадянам складає понад 1,7 млн гривень.  Слід відзначити, що із загальної кількості поданих декларацій на податкову знижку основна частина,  це витрати на навчання - 385 декларацій. Також, буковинці задекларували витрати понесені на страхові платежі – 33 декларацій, 4  задекларували витрати понесені на сплату відсотків за іпотечним житловим кредитуванням.

Станом на початок квітня цього року 324 платникам повернуто з бюджету ПДФО у сумі 1,1 млн грн.

До відома: Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік виникає у тих громадян, які протягом минулого року отримували доходи, що підлягають оподаткуванню від осіб, які не є податковими агентами, у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна, доходів від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, доходів від надання майна в лізинг, оренду (суборенду), житловий найм (піднайм), інвестиційного прибутку, іноземних доходів тощо.

Також, в ході кампанії декларування мають право подати  декларації громадяни, які бажають скористатись податковою знижкою за понесеними витратами в минулому році. Для них термін подання декларації до 31 грудня 2022 року.

Корисна інформація розміщена на сайті податкової служби у розділі "Деклараційна кампанія 2022": https://cv.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2022/

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь