Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 12.04.2022 15:47
Кількість переглядів: 276

Фото без описуПлатники єдиного податку ІІІ групи – 2 % подають звітність помісячно

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, Закон України від 24 березня 2022 року № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» визначає, що податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, дорівнює календарному місяцю (протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця).

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку.

 

Роз’яснення платникам ПДВ які перешли на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки

У ДПС підготували відповіді на запитання платників, щодо переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки

Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок третьої групи за ставкою 2 %)?

Суб’єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу, на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

Якщо ні, то чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2 % подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу відсутні об’єкти оподаткування податком на додану вартість та з врахуванням пунктів 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) і 49.2 розділу ІІ Кодексу у такого суб’єкта господарювання відсутній обов’язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

Решта запитань – відповідей за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/579312.html

 

Буковинський малий бізнес сплатив 163,1 млн грн єдиного податку

Впродовж першого кварталу 2022 року суб’єкти господарювання Буковини, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, спрямували до місцевих бюджетів понад 163,1 млн грн єдиного податку, це на 4,2 млн грн більше, ніж очікувалося. У порівнянні січня-березня 2021 року надходження склали на 20,1 млн гривень більше. Про це інформують у Головному управління ДПС у Чернівецькій області.

Значна частка сплаченого податку – внесок приватних підприємців. З початку цього року вони сплатили 137,2 млн грн єдиного податку. Юрособи-спрощенці перерахували територіальним громадам у січні-березні 18,3 млн грн єдиного податку.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку, а це четверта група спрощенців, сплатили у першому кварталі 2022 року 7,6 млн грн єдиного податку.

Податківці відзначають, що незважаючи на пільги щодо сплати єдиного податку на період воєнних дій,  малий бізнес сплачує податок. Так, упродовж березня цього року бюджети територіальних громад краю отримали 23,2 млн грн єдиного податку.

У податковому відомстві Буковини закликають платників по можливості виконувати сумлінно свій податковий обов’язок та сплачувати єдиний податок, оскільки у такий спосіб платники забезпечують фінансову стабільність краю.

Дякуємо всім платникам за сплату податкових зобов’язань у березні поточного року!

 

Термін та розмір сплати ЄСВ за I квартал підприємцями за себе

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, за Законом про Держбюджет на 2022 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати збільшився до 6500 грн. Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі становить 6500 х 22% = 1430 грн. Тож за І квартал 2022 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування та групи становить 4290 грн (1430*3).

У період дії воєнного стану законодавством надана можливість не сплачувати єдиний внесок. Однак, це є лише правом платника, а не звільненням його від нарахування внеску.

ФОПи–«єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Відтак, нагадуємо 19 квітня 2022 року – граничний термін для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал.

ФОПи повинні сплатити ЄСВ за себе за два місяці І кварталу - січень-лютий у сумі 2860 грн. За березень вони мають право не сплачувати ЄСВ.

Однак, платникам слід знати, у разі прийняття підприємцем рішення про несплату єдиного внеску, страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде.

До відома: Законом № 2120 передбачено, що на час воєнного стану  штрафів за несплату ЄСВ, як фінансових, так й адміністративних не буде.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь