Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Рятувальники закликають громадян дотримуватись правил поведінки у пожежонебезпечний період.

Дата: 11.04.2022 11:47
Кількість переглядів: 269

Рятувальники закликають громадян дотримуватись правил поведінки у пожежонебезпечний період.

           Із настанням весняного періоду значно ускладнюється ситуація з пожежами, що виникають на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях.

          Аналіз пожеж показує, що кількість пожеж на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях за останній час значно зросли. При цьому значна частина випадків виникнення пожеж стається з вини людини.

          На займання в лісі істотно впливає ґрунтовий покрив, а саме: суха трав’яна рослинність, яка швидко загоряється і призводить до пожежі після тривалої посухи. Лісові пожежі пошкоджують або повністю знищують ліс разом з підліском і ґрунтовим покривом на великих площах. Поряд з деревиною пожежі знищують місця поселень лісових тварин та птахів. Наслідки пожежі негативно впливають на відновлення лісу та продуктивність нових насаджень.

          Однією з головних причин виникнення пожежі є недбале поводження людей з вогнем: залишення тліючих вуглин багаття у лісі, кинутих недопалків, та інше. Пожежі можуть виникнути від іскри з глушника автомобіля, трактора та іншої самохідної техніки, що рухається лісовим масивом в засушливий період. Тому, дбайливе ставлення людей до лісу може звести появу лісових пожеж до мінімуму.

Шановні громадяни, щоб уникнути пожеж на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях дотримуйтесь наступних правил:
  • Не розводьте багать у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;
  • За жодних умов не можна розпалювати багаття під пологом хвойного молодняку, на торф’яних ґрунтах, а також у пожежонебезпечну погоду;
  • Перед відходом з лісу багаття повинно бути ретельно засипане землею, або залите водою до повного припинення тління;
  • Намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалки на землю, особливо там, де наявна суха підстилка;
  • Не залишайте просочені бензином та іншими горючими речовинами ганчірки, не експлуатуйте техніку та автомобілі з несправною паливною та іскрогасною системою;
  • Ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового та природно-заповідного фондів та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;
  • Не спалюйте стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;
  • не полюйте в лісі з використанням вогнепальної зброї у пожежонебезпечний період;
  • Не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше, не підпалюйте їх;
  • Без узгодження з постійними лісокористувачами суворо забороняється використання в лісі піротехніки та інших вибухових і пожежонебезпечних речовин;
  • По закінченню відпочинку громадяни зобов’язані прибрати після себе побутові відходи.

Не зайвим буде нагадати, що відповідно до законодавства, правила пожежної безпеки в лісах України є обов’язковими для виконання всіма громадянами, які з будь-яких причин перебувають у лісі. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність та матеріальні відшкодування винуватцями завданих збитків.

Звертаємось до громадян з проханням бути обачними та обережними, щоб відпочинок в лісі був приємним і для вас, і для тих, хто прийде після. Пам’ятайте, що спалюючи суху рослинність чи порушуючи правила пожежної безпеки, ви завдаєте великої шкоди, в тому числі й матеріальної. Бережіть природні багатства, не дозволяйте нищити народне надбання.   

 

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101» «2-10-84».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Головний фахівець відділу

організації пожежно-профілактичної роботи та

заходів цивільного захисту

Чернівецького районного управління

Головного управління ДСНС України

у Чернівецькій області

майор служби цивільного захисту                                                                       Андрій ФІРІЧ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь