Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 26.01.2022 14:59
Кількість переглядів: 309

Фото без описуБуковинські податківці щоденно проводять РРО - шні тренінги

Головне управління ДПС у Чернівецькій області повідомляє, що у Центрах обслуговування платників щоденно впродовж січня 2022 року податківці проводять безкоштовні тренінги - практикуми на тему: «Реєстрація та застосування РРО (ПРРО)».

Тренінги розраховані на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2-4 групи і зобов’язані з 1 січня 2022 року застосовувати під час продажу товарів та наданні послуг РРО (ПРРО).

Адреси ЦОПів Чернівецької області за посиланням:  https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

Перелік посадових осіб територіальних органів ДПС, відповідальних за надання консультацій щодо застосування та впровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) за посиланням: https://tax.gov.ua/data/files/265771.pdf

Андрусів Олександра Віталіївна (напрямок реєстрація РРО (ПРРО) - телефон 0372(545629);

Бажанська Галина Олександрівна (контроль у сфері здійснення розрахункових операцій – телефон 0372(545856).

 

ДПС розробила новий відеоролик щодо застосування РРО при торгівлі в інтернеті

ДПС розробила черговий відеоролик для суб’єктів господарювання щодо правил застосування РРО при торгівлі через інтернет. У відео можна дізнатись як працювати через інтернет без касового апарату та без порушень законодавства.

Відеоролик "Про застосування РРО при торгівлі в інтернеті" https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/zastosuvannya-rro-prro/videouroki-ta-animatsiya-rro-prro/8555.html

 

ДПС розробила відеоролик «Фіскальний чек – гарантія захисту прав споживача»

Державна податкова служба України розробила черговий відеоролик для суб’єктів господарювання щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій. Цього разу у відео роз?яснюється, який захист та гарантії надає фіскальний чек споживачам від недоброчесних продавців.

Відеоролик "Фіскальний чек – гарантія захисту прав споживача"  https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/559886.html

 

До податкової служби Буковини надійшло 294 письмових звернень громадян

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує, що впродовж минулого року до податкової служби області надійшло 294 письмових звернень громадян.

Направлені звернення стосувалися дотримання вимог чинного законодавства з питань податкової та фінансової політики.

Відтак, фахівцями ГУ ДПС у Чернівецькій області розглянуто 290 письмових звернень (99% від усіх звернень), по 4-х зверненнях термін надання відповіді не настав і вони знаходяться на розгляді.

У податковій службі звертають увагу платників, за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини «Електронного кабінету» платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до «Е-кабінету» здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині «Е- кабінету» здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Форма подання письмового звернення громадянами до ДПС, що надсилається з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку  розміщена на офіційному порталі «Територіальні органи ДПС у Чернівецькій області» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/kontakti-/.

 

З 1 січня 2022 року збільшені ставки акцизного податку застосовуються лише для спирту, а з 1 березня 2022 року - для алкогольних напоїв, у тому числі пива

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що п. 59 Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який набрав чинності з 1 січня 2022 року, внесено зміни до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 статті 215 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) в частині збільшення ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво.

При цьому абзацом 6 пункту 1 Розділу ІІ Перехідних положень зазначеного Закону визначено, що зміни до підпункту 215.3.1 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, щодо ставок акцизного податку на алкогольні напої, набирають чинності з першого числа третього місяця з дня набрання чинності цим Законом.

Тобто, з 1 січня 2022 року збільшені ставки акцизного податку застосовуються лише для спирту, а для алкогольних напоїв, у тому числі пива – з 1 березня 2022 року.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/559925.html

 

Формування фіскальних чеків на продаж тютюну з 1 січня 2022 року

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що згідно із законом № 1914 до Податкового Кодексу України (далі – Кодекс), запроваджуються зміни порядку оподаткування ПДВ для операцій з постачання тютюнових виробів, а саме: встановлюється окремий порядок визначення бази оподаткування на етапі першого постачання таких товарів їх виробниками та на етапі першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з такими виробниками, а також запроваджується пільговий режим оподаткування ПДВ (звільнення) на всіх наступних етапах постачання таких товарів.

Статтю 189 розділу V Кодексу доповнено пунктом 189.18, згідно з яким базою оподаткування для операцій з постачання на митній території України тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі – тютюнова продукція), для яких встановлені максимальні роздрібні ціни, є максимальна роздрібна ціна таких товарів без урахування податку на додану вартість.

Отже, встановлений пунктом 189.18 порядок визначення бази оподаткування застосовується виключно трьома категоріями платників: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/559605.html

 

Торік платникам області відшкодованого понад 304,5 млн грн податку на додану вартість

За повідомленням начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака впродовж 2021 року  на рахунки платників відшкодовано понад 304,5 млн грн податку на додану вартість. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 53,2 відсотки - впродовж 2020 року відшкодовано 198,8 млн грн. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування залишилася на рівні 2020 року.

Очільник податкової служби області розповідає, що в області налічується 119 платників (104 юридичні осіб та 15 фізичних осіб – підприємців), які декларують бюджетне відшкодування цього податку. Зокрема, впродовж січня – грудня 2021 року ними задекларовано відшкодування ПДВ на загальну суму 313,7 млн грн. Це на майже на 113,5 млн грн більше, ніж за 2020 рік.

Структура заяв бюджетного відшкодування наступна: 86 платників – це експортери, які задекларували бюджетне відшкодування на майже 247,9 млн грн; 20 платників на 35,4 млн грн - перевізники, які здійснюють міжнародні перевезення; 5 підприємств, засновані організаціями інвалідів на суму майже 3,5 млн грн; 5 платників на 19,0 млн грн - на внутрішньому ринку України заявки на бюджетне відшкодування подали 5 платників

Всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок, але разом з тим відзначає Віталій Шпак зросли суми податку на додану вартість незаконно заявлені до відшкодування. Торік податківцями упереджено 4,9 млн грн неправомірного відшкодування у 25 платників податку на додану вартість.

Також необхідно відзначити – продовжує Віталій Петрович - податок на додану вартість один із найбільш вагомих надходжень до державного бюджету. Торік буковинці сплатили 1мільярд 96,9  мільйонів гривень податку на додану вартість. До 2020 року плюс 27,3 мільйони гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь