Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пам’ятка щодо декларування у 2022 році коштів, отриманих  в рамках Програми «єПідтримка»

Дата: 18.01.2022 10:40
Кількість переглядів: 398

 

Програма «єПідтримка» передбачає можливість отримання особами, які пройшли повний курс вакцинації від гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Соv-2, 1000 грн. на придбання у безготівковій формі послуг виключно у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок. При цьому перерахунок таких коштів зі спеціального поточного рахунка на інші рахунки, зняття готівки зі спеціального поточного рахунка забороняється. У разі невикористання (використання не в повному обсязі) протягом чотирьох місяців з дати зарахування допомоги невикористані кошти повертаються до загального фонду державного бюджету відповідно до Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1272.

Соціальні виплати вважаються доходом і відображаються в декларації лише в разі їх монетизації.

Оскільки кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка», надаються виключно в безготівковій формі, зараховуються на спеціальний рахунок, не підлягають оподаткуванню, а в разі невикористання (використання не в повному обсязі) протягом визначеного строку повертатимуться до державного бюджету, такі кошти не є доходом для цілей декларування та їх не потрібно вказувати в жодному типі декларації (щорічній, при звільненні, кандидата на посаду).

Відкритий поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в рамках Програми «єПідтримка» закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через 4 місяці з дня зарахування допомоги, незалежно від факту її використання (п. 8 Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», п. 9 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 № 1272).

Таким чином, якщо такий рахунок буде відкрито протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), зазначений рахунок та відомості про фінансову установу в якій він відкритий, підлягають декларуванню в розділі 12.1.«Банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки або зберігаються кошти, інше майно» декларації.

 

Приклад 1.

Суб’єкт декларування відкрив рахунок та отримав кошти за Програмою «єПідтримка» 29 грудня 2021 року.

Зазначений суб’єкт зобов’язаний у щорічній декларації за 2021 рік вказати номер рахунку та назву фінансової установи, в якій такий рахунок відкритий. Водночас, кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка», вказувати в декларації не потрібно.

Приклад 2.

Суб’єкт декларування відкрив рахунок та отримав кошти за Програмою «єПідтримка» 29 грудня 2021 року.

Зазначений суб’єкт звільняється з посади державної служби 15 травня 2022 року. Таким чином, він зобов’язаний у декларації при звільненні (за період з 01 січня по 15 травня 2022 року) вказати номер рахунку та назву фінансової установи, в якій такий рахунок відкритий, оскільки він користувався рахунком більше половини звітного періоду. Кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка», вказувати в декларації не потрібно.

Приклад З.

Суб’єкт декларування відкрив рахунок та отримав кошти за Програмою «єПідтримка» 29 грудня 2021 року.

Зазначений суб’єкт звільняється з посади державної служби 15 вересня 2022 року. Таким чином, у цієї особи не виникає обов’язку вказувати у декларації при звільненні (за період з 01 січня по 15 вересня 2022 року) ні кошти, ні рахунок, відкритий в рамках Програми «єПідтримка», оскільки особа користувалася цим рахунком менше половини звітного періоду.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь