Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 17.01.2022 14:21
Кількість переглядів: 261

Фото без описуПонад 4,1 мільярд гривень єдиного соціального внеску спрямував бізнес регіону до соціальних фондів за 2021 рік

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що підприємці та роботодавці області впродовж 2021 року сплатили 4121,7 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, це на 586,3 млн грн.  більше ніж за 2021 рік.

Аналіз структури платежів по єдиному внеску показує, що від фонду оплати праці надійшло 3481,9 млн грн, від грошового забезпечення військовослужбовців 231,7 млн грн, фізичних осіб-підприємців 402,4 млн грн.

Зауважимо, що мінімальна заробітна плата складає 6500,0 гривень у місяць, а отже мінімальний платіж єдиного соціального внеску складає 1430 грн (6500 грн х 22%).,а максимальна сума страхового внеску - 21450 грн (6500 грн х 15 х 22%).

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області звертають увагу, що переглянути реквізити рахунків можна на субсайті Головного управління ДПС у Чернівецькій області в розділі  «Бюджетні рахунки»  за посиланням:  https://cv.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki. Також платники податків можуть отримати реквізити рахунків звернувшись до Центрів обслуговування платників при податкових інспекціях. 

 

Буковинцям про застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів з 1 січня 2022 року

 У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів .

Зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, але не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо  вони  не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Тобто із всього загалу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного додатку ІІ – ІV груп, обов’язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію:

технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

лікарських засобів, виробів медичного призначення;

ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

До уваги платників податків на вебпорталі ДПС України розміщено:          

Відеоінструкцію хто з ФОП застосовує РРО/ПРРО?

Покрокову відеоінструкцію щодо порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців.

Відеоінструкцію як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса.

 

Продаж товарів через служби доставки, як проводити розрахункову операцію?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області звертають увагу суб'єктів господарювання, у разі продажу товарів з повною передплатою на поточний рахунок продавця у форматі IBAN фіскальний чек через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) може не видаватись. В поштове відправлення вкладається документ на товар: товарний чек, накладна тощо.

У разі здійснення попередньої оплати з використанням платіжних карток така операція є розрахунковою у розумінні Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями і вимагає видачу фіскального чека, який може бути вкладений в поштове відправлення або надісланий покупцю в інший спосіб (на електрону пошту, мобільний телефон тощо).

У разі оформлення продажу товарів з післяплатою (накладений платіж) необхідність застосування РРО та/або ПРРО залежить від умов договору між продавцем та перевізником. Обов’язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним в момент здачі товару перевізникові або організації зв’язку для доставки покупцеві (частина друга ст. 664 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями). Продавець у такому випадку вкладає в поштове відправлення документи на товар (товарний чек, накладна тощо).

У цьому випадку розрахунки здійснюються в місці отримання товару між покупцем і перевізником, який повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної картки. В подальшому розрахунки за товар здійснюються між перевізником та продавцем згідно договору між продавцем та перевізником. Якщо перевізник перераховує кошти продавцю на поточний рахунок, РРО та/або ПРРО не застосовується, в іншому випадку продавець зобов’язаний видати фіскальний чек на товар покупцю шляхом надіслання на електрону пошту, мобільний телефон тощо.

 

Чи повинні члени садівницького товариства сплачувати земельний податок, якщо земля приватизована, чи платником є садівницьке товариство?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами - членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує право на земельну ділянку, то такі громадяни, крім тих, кому надані пільги щодо сплати земельного податку згідно зі ст. 281 ПКУ, є платниками земельного податку. При цьому нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають платникові до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Садівницьке товариство є платником земельного податку за земельні ділянки, включаючи земельні ділянки загального користування, надані такому товариству для ведення садівництва і щодо яких члени товариства не оформили право на свою земельну ділянку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь