Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

12 січня, наша країна відзначає День українського політв'язня

Дата: 12.01.2022 09:19
Кількість переглядів: 241

Фото без опису12 січня, наша країна відзначає День українського політв'язня – у пам’ять про хвилі репресій радянських часів та на знак вимоги звільнити всіх сучасних політв'язнів-українців.

Сьогодні виповнилося 50 років від дня найбільшої репресивної акції проти українських дисидентів, коли одночасно було заарештовано більшість відомих представників національно-демократичного руху, і розпочався так званий «генеральний погром» українського шістдесятництва.

12-14 січня 1972 року були заарештовані всі відомі дисиденти України: у Києві – Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба; у Львові – В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець, трохи пізніше – Ігор Калинець та інші. Наступна хвиля арештів відбулася у квітні-травні 1972 року. 

У 2014 році, дуже подібний за своєю сутністю до радянського періоду,  російський режим окупував український Крим і розв’язав криваву війну на сході України. Але українська нація, яка виросла з патріотичних паростків громадянського суспільства, змогла дати відсіч агресору. Проте на окупованих територіях розгорнувся маштабний терор проти українців і кримських татар. 

Україна з сумом відзначає День українського політв’язня, день невдалої спроби придушити вільний український дух, який, як фенікс, щоразу відроджується з попелу і стає міцнішим, і нині ми подумки з тими, хто сьогодні перебуває в неволі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь