Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 05.01.2022 15:59
Кількість переглядів: 381

Консультують податківці: Застосування РРО при реалізації товарів за допомогою сервісу «інтернет банкінг»

Відповідь на запитання чи необхідно підприємцям застосовувати РРО та/або ППРО у разі реалізації товарів(послуг) оплата за які здійснювалася за допомогою сервісу «інтернет банкінг» надає заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія  Чернівчан.  

Статтею 2 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) визначено, що розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки – оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця, або у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Розрахунковий документ – документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених Законом № 265, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій (далі – РРО) або програмним РРО (далі – ПРРО), чи заповнений вручну.

 При здійсненні розрахунків за товари (послуги) суб’єкти господарювання зобов’язані відповідно до Закону № 265 застосовувати РРО та/або ПРРО, у тому числі у разі здійснення безготівкових розрахунків за допомогою платіжних та інших систем із використанням Інтернет-банкінгу та Інтернет-еквайрингу. При цьому, розрахункові документи при продажу товарів (послуг) через мережу Інтернет видаються у випадку їх безпосереднього надання споживачу, під час передачі йому товару чи надання послуг.

 Тобто, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад надання дистанційної послуги або доступу до Інтернет-ресурсу (доступу до вебпорталу) з розміщення та використання інформації тощо, виключно в електронній формі із застосуванням Інтернету), у такому випадку застосування РРО та/або ПРРО є необов’язковим. У інших випадках, при безпосередньому отриманні споживачем товарів чи послуг від постачальника, у тому числі замовлених та сплачених через Інтернет-банкінг та із застосуванням Інтернет-еквайрингу, останній зобов’язаний застосувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах. Згідно з ст. 2 Закону № 265 електронний розрахунковий документ – це :

а) документ, створений РРО, який переведено у фіскальний режим роботи, у момент проведення розрахункової операції, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити розрахункового документа за встановленою формою;

б) документ, створений ПРРО у момент проведення розрахункової операції та зареєстрований фіскальним сервером контролюючого органу із присвоєнням йому фіскального номера фіскальним сервером контролюючого органу або присвоєнням йому фіскального номера із діапазону номерів, сформованих форми і змісту, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів, з використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту».

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/549088.html

 

Е-сервіси: в інформаційному ресурсі «Онлайн навчання» можна ознайомитись з презентаційними матеріалами та відеоуроками

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/diyalnist-/onlayn-navchannya/ розміщений інформаційний ресурс «Онлайн навчання».

Ресурс «Онлайн навчання» містить презентаційні матеріали та відеоуроки щодо таких напрямків:  Одноразове (спеціальне) добровільне декларування;  РРО, ПРРО; Податкові послуги на порталі Дія;  Довірчі електронні послуги;  Електронний кабінет;  Державний реєстр фізичних осіб - платників податків;  Спрощена система оподаткування;  Податкова звітність.

 

Декларуємо доходи: «новорічні персонажі», які отримують доходи за проведення корпоративних вечірок чи дитячих свят зобов’язані сплатити податки

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що Правила оподаткування винагороди ведучих та інших новорічних персонажів, які працюють на корпоративних вечірках, дитячих святах, або приймають участь в театралізованих виставах, що тривають напередодні і під час Новорічних та Різдвяних свят визначається нормами Податкового кодексу і залежить від статусу цих громадян. Зокрема, здійснює діяльність як приватний підприємець, працює за цивільним договором з іншими платниками податків чи надавав послуги самостійно (без державної реєстрації приватного підприємця).

Необхідно звернути увагу, що у разі надання послуг на проведення святкування, які організовані юридичними особами чи приватними підприємцями «новорічний персонаж» самостійно не сплачує податки, оскільки отримає свій заробіток за мінусом податків. Це визначено нормами Податкового кодексу України - податкові агенти (хто виплачує дохід) зобов’язані при виплаті винагороди (доходу) утримати податок та перерахувати його до бюджету. Тобто податковий агент утримає ПДФО у розмірі 18 %, військовий збір -1,5%. Також такі суми, виплаченого доходу повинні зазначатися  у формі №1ДФ за ознакою доходу 01.

У разі надання громадянином таких послуг у межах підприємницької діяльності - податки сплачуються ним в залежності від обраної системи оподаткування.

Слід відмітити, що продаж найпопулярнішого новорічного товару серед населення - ялинок, оподатковується за такими ж  правилами.

Якщо «святкові послуги» надаються громадянами без державної реєстрації, як суб’єкта господарювання і отримуються доходи, які не оподатковувалися при виплаті, всі казкові герої - казковими залишаються лише під час святкування, а з 1 січня до 1 травня 2021 року зобов’язані завітати до податкової служби за місцем реєстрації та  подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. У вказаній декларації відобразити суму отриманих доходів, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий податок.

 

Зміни-2022: З 1 січня змінюється Положення про реєстрацію платників ПДВ

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що наказом від 07.12.2021 р. №637 Міністерством фінансів України внесено зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Його приведено у відповідність до Закону від 03.06.2021 р. №1525-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам" та Закону України від 01.07.2021 № 1617 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Зокрема, Положення доповнено новим розділом VIII "Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів". 

Положення цього розділу поширюються на особу-нерезидента, яка не має постійного представництва та постачає на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями та/або постачає такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг.

Електронними вважаються послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях.

Реєстрація як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає електронні послуги фізичним особам, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви про реєстрацію як платника податку на додану вартість особи-нерезидента за формою №1-РОН (додаток 12).

Особа-нерезидент зобов'язана подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1000000 гривень, яка обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 00:00 01 січня відповідного року. Така заява подається до 31 березня включно відповідного календарного року, наступного за роком, у якому така особа-нерезидент досягла передбаченого у цьому пункті обсягу.

Якщо особа-нерезидент, яка не досягла передбаченого у цьому пункті обсягу, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, вона може подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку звітного (податкового) періоду, з якого така особа-нерезидент вважатиметься платником ПДВ.

Заява про реєстрацію як платника ПДВ разом із копіями витягу з відповідного бізнес-реєстру (торговельного, банківського або іншого реєстру, в якому фіксується факт державної реєстрації компанії, організації), виданого в країні реєстрації такої особи-нерезидента, та документа, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного (реєстраційного, облікового) номера (коду) нерезидента в країні його реєстрації, якщо у витягу з відповідного бізнес-реєстру не зазначені відомості про такий номер (код), подаються до Державної податкової служби України в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, шляхом електронної ідентифікації.

У заяві про реєстрацію як платника ПДВ зазначаються: інформація щодо реєстрації нерезидента у країні нерезидента, ідентифікаційні дані нерезидента, який буде підлягати електронній ідентифікації,  дані щодо його представника,  електронна адреса, причина реєстрації, інформація щодо підтвердження факту та періоду досягнення суми операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, визначеної для обов'язкової реєстрації платником ПДВ,  іноземна валюта (євро або долар США), в якій особа-нерезидент буде сплачувати податок.

Цей наказ набирає чинності з 1 січня 2022 року, крім підпункту 2 пункту 2 та пункту 3 Змін, які набирають чинності одночасно з набранням чинності Законом № 1618, але не раніше дня його офіційного опублікування.

 

Дохід підприємця-єдинника: Чи є відсотки банку доходом платника єдиного податку?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, доходом фізичної особи – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі та матеріальній або нематеріальній формах. При цьому, до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Звертаємо увагу, що пасивні доходи – це доходи, отримані у вигляді, зокрема процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок. Відповідно до норм Податкового кодексу України  проценти – це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

До процентів включаються:

а) платіж за використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

б) платіж за використання коштів, залучених у депозит;

в) платіж за придбання товарів у розстрочку;

г) платіж за володіння та користування майном згідно з договорами фінансового лізингу (фінансової оренди) (без урахування частини лізингового платежу, що надається в рахунок компенсації частини вартості об’єкта фінансового лізингу);

ґ) винагорода (дохід) орендодавця як частина орендного платежу за договором оренди житла з викупом, сплачена фізичною особою платнику податку, на користь якого відступлено право на отримання таких платежів.

Проценти нараховуються у вигляді відсотків на основну суму заборгованості чи вартості майна або у вигляді фіксованих сум. Якщо залучення коштів здійснюється шляхом продажу облігацій, казначейських зобов’язань чи ощадних (депозитних) сертифікатів, емітованих позичальником, або шляхом врахування векселів та здійснення операцій з придбання цінних паперів із зворотним викупом, сума процентів визначається шляхом нарахування їх на номінал такого цінного паперу, виплати фіксованої премії чи виграшу або шляхом визначення різниці між ціною розміщення (продажу) та ціною погашення (зворотного викупу) такого цінного паперу.

Платежі за іншими цивільно-правовими договорами незалежно від того, встановлені вони в абсолютних (фіксованих) цінах або у відсотках суми договору або іншої вартісної бази, не є процентами.

Враховуючи зазначене, відсотки, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), не включаються до доходу фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої-третьої груп.

 

Новації-2022: Із 1 січня платники податку на прибуток подають декларацію з податку на прибуток за 2021 рік за оновленою формою

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, зміни до декларації на прибуток затверджені наказом Мінфіну від 04.06.2021 № 317. Нагадаємо, форму декларації доповнено новим рядком 7.1, у якому нерезиденти, що здійснюють діяльність на території України через постійне представництво, вказують таку інформацію: повне найменування постійного представництва/відокремленого підрозділу нерезидента, через який здійснюється діяльність в Україні; код ЄДРПОУ постійного представництва.

Якщо нерезидент здійснює діяльність через неакредитований відокремлений підрозділ, зазначається ідентифікатор об’єкта оподаткування згідно з повідомленням про такий об’єкт оподаткування, поданим до контролюючого органу; місцезнаходження постійного представництва/відокремленого підрозділу нерезидента; найменування контролюючого органу за місцем обліку постійного представництва/відокремленого підрозділу нерезидента.

Унесено зміни також і до додатків ПН, РІ та АМ до декларації (лист ДПС від 27.09.2021 № 21953/7/ 99-00-21-02-01-07).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь