Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 13.12.2021 14:11
Кількість переглядів: 263

Фото без описуВіталій Шпак: бізнес краю отримав відшкодування ПДВ з бюджету на понад 266,8 мільйонів гривень

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Шпака у січні – листопаді 2021 року платники податків області сплатили до державного бюджету 909,2 млн грн податку на додану вартість. Це на 23,8 млн грн більше ніж у відповідному періоді минулого року.

За словами Віталія Петровича всі заявлені до повернення суми відшкодовуються вчасно за результатами камеральних перевірок. З початку року платникам відшкодовано з бюджету понад 266,8 млн гривень податку на додатку на додану вартість. Така сума відшкодування більше відповідного періоду минулого року на 89,7 млн грн.

На початок грудня 2021 року в області нараховується 117 платників, які декларують бюджетне відшкодування цього податку. Зокрема, впродовж січня – листопада 2021 року ними подано заяв на загальну суму 280,8 млн грн, що значно більше як минулого року – торік 182,2 млн грн. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування залишилась на рівні 2020 року.

Серед заявників 84 підприємства – експортери, сума задекларованого бюджетного відшкодування понад 219,2  млн грн.

Також задекларували бюджетне відшкодування на 17,1 млн грн 20 перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення та 5 підприємств, засновані організаціями інвалідів на суму 3,1 млн грн.

На внутрішньому ринку України заявки на бюджетне відшкодування подали 8 платників на 20,3 млн грн.

Разом з тим, серед негативного при адмініструванні - за 11 місяців 2021 року податківцями упереджено неправомірного відшкодування ПДВ у 25 суб’єктів господарювання на суму майже 4,9 млн грн.

 

Чи потрібно надавати паперовий фіскальний чек покупцю за оплачені товари (послуги) через ПРРО?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати розрахунковий документ.

Зокрема, видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

 

Форма ведення обліку товарних запасів

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області  роз’яснюють, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону № 265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

Форма ведення обліку товарних запасів, визначена додатком до Порядку № 496.

Пунктом 1 розд. II Порядку № 496 встановлено, що облік товарних запасів здійснюється ФОП шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку.

Форма обліку ведеться за вибором ФОП у паперовій або в електронній формі та має містити зазначені в довільному порядку дані ФОП: прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки ФОП, податкова адреса, назва та адреса місця продажу (господарського об’єкта) або місця зберігання, в межах якого ведеться облік. Для паперової форми обліку зазначені дані мають міститися на титульному аркуші (п. 2 розд. II Порядку № 496).

 

Буковинці можуть оформити звернення на отримання індивідуальної податкової консультації через Е-кабінет

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що звернення до органів ДПС на отримання індивідуальної податкової консультації платники податків можуть подати і в електронній формі через Електронний кабінет.

Нагадаємо, вхід до Електронного кабінету платника здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС. При формуванні звернення на отримання індивідуальної податкової консультації в меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету, здійснюється вибір та заповнення наступних реквізитів:

код ДПІ – із списку обирається орган ДПС (область та ГУ ДПС області) до якого надсилається звернення;

тип – із списку обирається значення «консультація»;

тематика – зазначається тематика, яка відповідає змісту звернення платника;

короткий зміст – зазначається «Про надання індивідуальної податкової консультації»;

завантажується скановане звернення у форматі pdf із обмеженням розміру не більше 2 МБ.

Зберегти проект звернення можна натиснувши кнопку «Зберегти».

У вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» платник має можливість підписати та направити звернення, використовуючи відповідні кнопки «Підписати» та «Відправити».

Звертаємо увагу, що звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації у паперовій або електронній формі повинно містити:

найменування для юридичної особи або прізвище, ім'я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв'язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;

код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті);

зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації (наведення фактичних обставин);

підпис платника податків або кваліфікований електронний підпис;

дату звернення.

Індивідуальні податкові консультації надаються контролюючим органом впродовж 25 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення. При цьому, уповноважена особа центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, може прийняти рішення про продовження строку розгляду звернення на 15 календарних днів, про що повідомляє платнику податків.

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій розміщено в Електронному кабінеті платника за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/registers/ipk

 

Припинення підприємницької діяльності ФОП та подання останньої податкової декларації платника ЄП

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ  податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є (п. 49.2 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п.п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ якщо платник податків ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларація, зокрема, з місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

Детальніше за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/538327.html

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь