Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 09.12.2021 14:07
Кількість переглядів: 239

Три запитання про сплату податків: Застосування РРО (ПРРО) у 2022 році серед ТОП запитань листопада

Про це розповідає під час інтерв’ю заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Наталіє Василівно! Продовжуючи започатковану рубрику «Три запитання про сплату податків» прокоментуйте хто із підприємців - платників єдиного податку зобов’язаний буде застосовувати з 1 січня 2022 РРО чи ПРРО.

Відповідь на дане запитання я би розділила на дві частини: перша - це нагадати хто із платників уже зобов’язаний застосовувати РРО чи ПРРО і хто має «фіскалізуватися» у 2022 році.

 У 2021 році не застосовувати РРО та/або ПРРО можуть платники єдиного податку 2–4 груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної зарплати на початок цього звітного року (1320000 грн), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послугу сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

При перевищенні граничного обсягу доходу у 1320000 грн застосовувати РРО та/або ПРРО слід розпочати з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжити в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку. 

Це передбачено п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Крім того, застосування РРО/ПРРО обов’язкове при торгівлі підакцизними товарами (п. 11 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, далі – Закон № 265). Необхідно враховувати, що ФОП - єдинники 1–3 групи можуть здійснювати лише роздрібний продаж таких підакцизних товарів (пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ): паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів; пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.

Також, у 2021 році ФОП - єдинники 1 групи не застосовують РРО/ПРРО  (п. 296.10 ПКУ). 

Щодо ФОП-загальників, вони застосовують РРО/ПРРО на загальних підставах відповідно до Закону № 265.

ФОП, які мають право не застосовувати РРО та/або ПРРО, також визначені у:

ст. 9 Закону № 265 – такі суб’єкти господарювання при розрахункових операціях не застосовують РРО/ ПРРО та розрахункові книжки;

Переліку, затвердженому постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336 – цим суб’єктам господарювання дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Щодо застосування РРО чи ПРРО у 2022 році, то згідно чинного законодавства на день виходу інтерв’ю всі платники єдиного податку другої – четвертої груп які проводять розрахункові операції, незалежно від того, який дохід отримано фізичною особою-підприємцем та які види діяльності проводять мають бути «фіскалізовані».

Саме тому я закликаю фізичних осіб – приватних підприємців не зволікати, а завчасно готуватися до використання потенціалу РРО чи ПРРО. А ось ФОП - єдинники 1 групи не застосовують РРО/ПРРО і у 2022 році (п. 296.10 ПКУ).

Із Законом № 265 та Переліком можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1336-2000-%D0%BF#o18

Повний текст інтерв'ю: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/536693.html

 

Е-сервіси: Чи можливо здійснити первинну процедуру реєстрації в Кваліфікованого надавача ЕДП ІДД ДПС через мережу Інтернет?

Первинна процедура отримання електронних довірчих послуг від Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС не передбачає можливість реєстрації заявників через мережу Інтернет.

Відповідно до вимог Регламенту КН ЕДП ІДД ДПС заявник має бути особисто присутнім під час первинної процедури реєстрації.

Детальну інформацію щодо процедури реєстрації можна переглянути на офіційному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС (http://www.acskidd.gov.ua) у розділі «Отримання електронних довірчих послуг».

Наразі в карантинних умовах підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.

 

Заява про реєстрацію особи як платника ПДВ подається в електронній формі

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що у разі обов’язкової чи добровільної реєстрації особи як платника податку на додану вартість необхідно подати реєстраційну заяву. Відповідно до п. 183.7 ст. 183 Податкового кодексу України заява про реєстрацію особи як платника податку подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі.

У реєстраційній заяві зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ. Дані реєстраційної заяви мають бути достовірними та відповідати відомостям Єдиного державного реєстру.

З метою підтвердження достовірності відомостей така особа на вимогу контролюючого органу подає документи, що підтверджують такі відомості. Зокрема, будь-які первинні документи бухгалтерського обліку, що засвідчують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню (акт виконаних робіт, касовий чек, платіжне доручення тощо). Ведення зазначених документів передбачено Положенням про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 №88.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь