Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 11.11.2021 12:19
Кількість переглядів: 211

З 1 грудня мінімальний розмір ЄСВ збільшується

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, згідно з Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік» з 1 грудня 2021 року підвищується розмір мінімальної заробітної плати до 6500 гривень, а отже змінюється й мінімальна ставка єдиного соціального внеску.

Відтак, мінімальний розмір ЄСВ з 1 грудня становите 1430 грн  (6500 грн х 22%). Терміни сплати ЄСВ не змінюються.

Реквізити небюджетних рахунків для зарахування єдиного соціального внеску за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/446509.html

 

Податківці нагадують платникам про погашення боргу до місцевих бюджетів

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області, рекомендують усім боржникам терміново провести звірку та погасити заборгованість. 

У відомстві зазначають, що з  метою упередження виникнення податкового боргу та оздоровлення фінансового стану платника, який має тимчасові фінансові труднощі, Податковим кодексом України передбачено надання розстрочень податкових зобов’язань та податкового боргу. Застосування процедури розстрочення надає можливість платнику податків своєчасно виконувати свої зобов’язання перед державою та уникнути накопичення боргів. Шляхом проведення поступових розрахунків з бюджетом, платники отримують можливість вийти із скрутного фінансового становища, залишитися платоспроможними, зберегти робочі місця

Інформацію з даного питання також можна отримати в управлінні по роботі з податковим  боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)54-56-35.

БОРЖНИКИ з місцевих податків станом на 01.11.2021 р.

 

За несвоєчасну сплату авансового внеску з єдиного податку для спрощенців першої – другої груп передбачена відповідальність

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що згідно з п. 122.1 ст. 122 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) несплата (неперерахування) або сплата (перерахування) не в повному обсязі фізичною особою – платником єдиного податку, визначеною підпунктами 1 і 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ, авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки, визначені ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відс. ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку відповідно до ПКУ.

Фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку згідно з Класифікацією доходів бюджету сплачують єдиний податок за таким кодом:18050401 – єдиний податок з фізичних осіб.

Інформація про реквізити рахунків, відкритих в органах Державної казначейської служби України в розрізі адміністративно-територіальних одиниць України, оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці Головна/Бюджетні рахунки (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

Платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Платники єдиного податку першої та другої груп можуть також сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий (звітний) період  - квартал чи рік, але не більш як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється податковими органами на підставі заяви платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Сплата єдиного податку платниками першої - другої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів – п.295.5 ст.295 ПКУ.

Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності податкові зобов'язання із сплати єдиного податку нараховуються йому до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням податкового органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. У разі анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу податкові зобов'язання з  єдиного податку нараховуються йому до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому проведено анулювання реєстрації.

 

Інформацію щодо даних реєстру платників ПДВ можна знайти у приватній частині Е-кабінету

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,  у відкритій та приватній частинах Електронного кабiнету, розміщеного на офіційному вебпорталі Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua), платники податків мають доступ, зокрема до сервісу «Дані реєстру платників ПДВ».

Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Для перевірки даних про реєстрацію платником ПДВ достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.

 

Під час готівкових розрахунків необхідно дотримуватися обмеження щодо граничних сум готівкових розрахунків

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п. 6 розд. ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 із змінами та доповненнями (далі – Положення № 148), суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами: між собою – у розмірі до 10000 (десяти тисяч) грн. включно; з фізичними особами – у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) грн. включно.

Суб’єкти господарювання у разі зняття готівкових коштів із поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи/юридичних осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку (далі – небанківські установи), шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.

Обмеження, установлене в п. 6 розд. II Положення № 148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.

Які розрахунки готівкою можуть здійснювати фізичні особи?

Детальніше: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/522925.html

 

Оновлену Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств необхідно подавати за звітний період 2021

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Державна податкова служба України у листі від 27.09.2021 № 21953/7/99-00-21-02-01-07 надала роз’яснення щодо змін до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

У листі зазначено, що наказом Міністерства фінансів від 04.06.2021 р. №317 внесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, зокрема до основної частини декларації  та додатків ПН, РІ та АМ.

Так, у новому рядку 7.1  необхідно відображати інформацію у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво, з урахуванням прийнятих змін до пп. 133.2.2  та пп. 141.4.7 Податкового кодексу України. Також уточнено, що у разі здійснення нерезидентом діяльності на території України через постійне представництво зазначається код за ЄДРПОУ такого постійного представництва. У разі, якщо нерезидент має кілька постійних представництв в різних регіонах України,  нерезидент визначатиме оподатковуваний прибуток окремо по кожному такому постійному представництву і окремо складатиме та подаватиме податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за неосновним місцем свого обліку, по місцезнаходженню таких постійних представництв.

 У додатках до Декларації вносяться також зміни: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/522922.html 

Платникам податку на прибуток підприємств необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи з січня 2022 року за звітний період 2021 рік.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь