Чернівецька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Головне управління ДПС у Чернівецькій області інформує:

Дата: 27.10.2021 15:35
Кількість переглядів: 197

З початку року буковинцям повернули понад 5,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб

Заступник начальника Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка розповідає – з початку року понад 1,9 тисяч буковинців уже скористалися правом на отримання податкової знижки. Громадянами задекларовано до повернення з бюджету 5,8 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, з яких 5,3 мільйонів гривень вже повернуто платникам.

Слід зазначити, в основному мешканці Буковини, декларували витрати на навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення та витрати на іпотечне кредитування.

Хочу нагадати, для отримання податкової знижки громадянину необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).  До декларації  про майновий стан і доходи, необхідно додати пакет документів: копію паспорта та ідентифікаційного номера, копію договору, згідно з яким здійснювалася плата (договір довгострокового страхування життя, договір недержавного пенсійного забезпечення, пенсійний контракт з недержавним пенсійним фондом тощо), копії документів, що підтверджують витрат та реквізити банківського рахунку, на який будуть повернуті кошти.

Посадовиця акцентує, таку декларацію  за минулий рік громадяни можуть подати до податкового органу за місцем реєстрації до 31 грудня 2021 року у будь-який зручний для себе спосіб, зокрема в електронній формі через Електронний кабінет платника.

Однак, слід знати, для того щоб заповнити та відправити декларацію онлайн необхідно авторизуватися в приватній частині Електронного кабінету платника за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Отримати КЕП можна безкоштовно в пунктах обслуговування Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС або у будь-якій іншій установі, яка надає подібні послуги.

Бланк податкової декларації про майновий стан і доходи і додатки до неї можна переглянути або завантажити на сайті ДПС в Електронному кабінеті платника за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/form/view/F0100211.

 

Понад 5,5 тисяч новостворених суб’єктів господарювання Чернівецької області зареєстрували свій бізнес

З початку року на Буковині зареєстрували свій бізнес 5581 осіб, серед них 536 – юридичних осіб, однак більшість із зареєстрованих припадає на приватних підприємців  - 5045 фізичних осіб. Про це повідомила заступник начальника Головного управлінні ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

"У порівнянні до минулого року кількість охочих започаткувати власну справу зросла на 857 cуб’єктів господарювання, що свідчить про відновлення економічної активності в регіоні. Крім того, сподіваюсь що збільшення активних суб’єктів господарювання зумовить появу нових робочих місць,  збільшення надходжень податкових платежів до бюджету, а отже позитивно вплине на соціальну та економічну інфраструктуру громади"- зазначила Тетяна Булавка.

Водночас, з Єдиного Державного реєстру до Головного управління ДПС у Чернівецькій області надійшли відомості про державну реєстрацію припинення діяльності від 4169 СГД. Свою діяльність припинили 3729 фізичні особи-підприємці та 440 юридичних осіб прийняли рішення щодо припинення в результаті ліквідації.

 

Оподаткування відсотків нарахованих на суми банківських вкладів

Як оподатковується ПДФО дохід у вигляді процентів, отриманий ФО від розміщення коштів на депозитному рахунку?

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, доходи у вигляді процентів оподатковуються відповідно до норм п. 170.4 ст. 170 Податкового кодексу України.

Відповідно до п.п 170.4.1 п. 170.4. ст. 170 ПКУ податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.
Податковим агентом у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується (перераховується) загальна сума податку, нарахованого за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків), із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці.

Доходи, зазначені у п.п 170.4.1 п. 170.4. ст. 170 ПКУ, остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування.

Оподаткування процентів та дисконтних доходів, нарахованих на користь фізичних осіб з будь-яких інших доходів, ніж ті, що зазначені у п.п. 170.4.1 п. 170.4 ст. 170 ПКУ, здійснюється у загальному порядку, встановленому ПКУ для доходів, що остаточно оподатковуються під час їх нарахування, за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ (п.п 170.4.3 п. 170.4. ст. 170 ПКУ).

 

Платник має можливість подати заяву на повернення помилково сплачених коштів в електронній формі через приватну частину Е-кабінету

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, що передбачено ст. 43 Податкового кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Повернення помилково або надміру сплаченої суми грошового зобов’язання платнику податків, за яким числиться податковий борг, відбувається шляхом зарахування їх на поточний рахунок платника чи на єдиний рахунок, або шляхом повернення готівковими коштами за чеком, у разі відсутності у платника податків рахунку в банку, лише після повного погашення такої заборгованості платником податків.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів.

В заяві необхідно вказати напрямок повернення коштів.

Детальніше:  https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/516190.html

 

Подання заяви за формою № 1-ПДВ

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що згідно з п. 182.1 ст. 182 Податкового кодексу України якщо особа, яка відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої ст. 181 ПКУ суми (1000000 гривень), вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

При переході осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ст. 182 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 ст. 183 ПКУ.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Згідно з п. 183.5 ст. 183 ПКУ особи, зазначені у п. 183.3 ст. 183 ПКУ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Реєстрація осіб, зазначених в абзаці другому п. 183.4 ст. 183 ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь